Open Kamp

Wat is Open Kamp?

Open Kamp is een écht scoutskamp, aangepast aan de behoeften en mogelijkheden van kinderen voor wie een scoutskamp soms niet vanzelfsprekend is, om welke reden dan ook.

Een ‘Open Kamp’ richt zich tot kinderen en jongeren uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen die minder gemakkelijk toegang hebben tot de klassieke reguliere vrijetijdsbeleving. We willen deze kinderen, die vaak niet de mogelijkheid hebben om op kamp te gaan, de kans geven om van scouting te proeven. Zo is er bijvoorbeeld meer leiding mee op kamp om tegemoet te kunnen komen aan de specifieke noden van de deelnemers.

We bieden de deelnemers een leuk en avontuurlijk tentenkamp aan. De deelnemers, elk met hun eigen verhaal, maken kennis met de wereld van de scouts: in een tent slapen, een bosspel doen, samen zingen rond het kampvuur, een potje koken op een houtvuurtje, op tocht gaan, je plan trekken, samenwerken en vooral: spelen spelen spelen! We willen een klimaat creëren waarin elk kind zich goed en geborgen voelt en geprikkeld wordt om zich te ontwikkelen. 

Waar en wanneer gaat open kamp door?

Het kamp zal doorgaan van zondag 14 tot en met zondag 21 juli 2024.

Hoeveel kost het kamp?

  • Inschrijving via de ouders: 30 euro
  • Inschrijving via een organisatie: 50 euro

Wie mag er mee?

Kinderen tussen 12 en 17 jaar kunnen mee op kamp. Doordat het een tentenkamp is, kunnen kinderen in een rolstoel om praktische redenen niet mee. De kinderen komen bij voorkeur uit regio Zuid-West-Vlaanderen (van Diksmuide tot Anzegem en van Menen tot Tielt). Wij richten ons voornamelijk op kinderen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Wegens organisatorische moeilijkheden is het moeilijk om kinderen met een mentale of fysieke beperking mee te nemen op kamp. Dit kan eventueel samen bekeken en overlegd worden.

Hoe kan ik mijn kind inschrijven?

Dit kan door te mailen naar openkamp@gouwzuidwestvlaanderen.be of een berichtje te sturen op onze facebook (https://www.facebook.com/openkampzwv).

Wij maken graag tijd om beter kennis te maken. In de maanden voor het kamp gaat de leiding op bezoek bij de ingeschreven kinderen. Tijdens de huisbezoeken wordt er meer informatie over het kamp gegeven en geven we een kampboekje waarin de nodige afspraken en praktische gegevens opgenomen zijn. Indien wenselijk zijn wij meer dan bereid om ook voordien een bezoek te brengen aan uw organisatie om onze werking verder toe te lichten.